miercuri, 26 septembrie 2007

Ratatouille



Filmul e plăcut şi cursiv, personajele sînt simpatice şi comice, scenariul foarte bun, desenele sînt cu un pas înainte faţă de orice film de animaţie de pînă acum. De la Shrek încoace nu mai aplaudasem la un film. S-a întîmplat la Ratatouille.

Primul film marca Pixar ieşit după preluarea companiei de The Walt Disney Company (pentru 7.4 miliarde $!) este Ratatouille, filmul cel mai bun de pînă acum din istoria companiei. Tehnic, filmul este desenat impecabil, în culori vii şi calde (şoarecul Remy este albăstrui, iar fratele mîncău şi tembel, Emile, este maro, culori mult mai appealing decît griul-şobolan).

Franţa din filmele americane este de cele mai multe ori (fără voie?) maimuţărită pînă la caricatură (a se vedea, pentru exemplificare, şi mai vechiul Chocolat cu Binoche şi Depp) atît prin grotescul limbii engleze vorbită cu accent franţuzesc (singurul care e comic aşa e Pepe le Pew, sconcsul-playboy dintr-o serie mai veche de desene animate din colecţia Looney Tunes şi Merrie Melodies), cît şi prin decorurile neverosimile pentru cine a pus piciorul în Franţa. De data asta, americanilor le-a ieşit mai bine (poate şi pentru că Sarkozy este mult mai filoamerican decît Chirac), Parisul fiind verosimil şi frumos. Am notat cu plus panorama
pe care o vede Remy
cînd îşi dă seama că e parizian, precum şi vitraliul rotund din plan secund al Muzeului Orsay, văzut de pe malul opus al Senei, dintr-o scenă ulterioară.
Totuşi, pînă şi americanii ar trebui să ştie că vinul vechi cu care Skinner îl serveşte pe Linguini nu se toarnă în acelaşi pahar în care cel din urmă băuse pînă atunci vin de surcică.

Criticii sînt unanim elogioşi, filmul adunînd 96 de metapuncte (din 100!) pe situl metacritic, iar publicul (30.000 de voturi) apreciindu-l cu un superlativ 8.4 pe scara imdb, propulsîndu-l pe locul 81 al celor mai bune filme din toate timpurile. Cu toate astea, încasările sînt mai degrabă modeste, motivul fiind, poate, şi disconfortul gospodinelor de a vedea o gaşcă de şobolani care gătesc cea mai bună tocană de legume din lume.

Niciun comentariu: