marți, 6 octombrie 2009

Concert Europe featuring Eliade Ochoa

În ultimele zile am fost la două concerte: Europe şi Eliade Ochoa.
Pe rînd, cronologic: Europe a cîntat în Fratelli, la petrecerea anuală Jack Daniels. Au fost mai buni decît mă aşteptam şi au reuşit să anime fain publicul nespecialist din lăcaşul de pierzanie. Au ieşit, evident, pe The Final Countdown, după bifarea tuturor hiturilor. Remarcabil! Au reuşit să mă aducă în zona pogo (în buza scenei) pe la jumătatea concertului. Lîngă mine, filma cu telefonul mobil Delia Matache. Hu hi.


Concertul lui Eliade Ochoa a fost, cred, cîntecul de lebădă al succeselor de casă din Romania marca Buena Vista Social Club. Sala Palatuluia fost pe jumătate plină (sau pe jumătate goală), exact cînd a cîntat un membru veritabil al trupei şi nu diverşi muzicieni cubanezi care se vînd sub ilustra titulatură. La precedentele cîntări Buena Vista, sala gemea. Eliade a cîntat bine, dar concertul a fost slab, fără nerv şi thrill. Odinioară, la concertele Buena Vista, cadeţii de la Academia de Baile a lui Willmark îşi exersau entuziaşti coregrafiile printre stalurile sălii. Acum, printre rînduri bătea vîntul. Un singur domn executa un pas de bază într-un colţ.


Cred că publicul roman are o problemă cu receptarea acestui tip de muzică. Ea se dansează şi, prin consecinţă, se trăieşte. Aseară, am văzut un public de Cesaria Evora la un concert de salsa. Vorba unei amice care a inventat oximoronul suprem: "Dansaţi, bă!"



2 comentarii:

Anonim spunea...

A cantat Eliade aseara? :D De mai multe ori, chiar.

Catalin Mihaila spunea...

He he. Pai n-ai vazut ca la sfirsit a zis "cintati, baieti, cintati orice, numai cintati". Sau ala era Heliade, ptiu! Cine sa-i mai stie?