luni, 26 aprilie 2010

Duke Ellington Orchestra featuring Aura Urziceanu

Spectacolul a fost prezentat ca la Cerbul de Aur, de Mike Godoroja şi Florian Lungu, vechile voci de noaptea de la emisiunile de jazz de la Radio Romania.

Duke Ellington Orchestra cîntă un jazz melodios, de coloană sonoră la Pisicile Aristocrate, cu rare incursiuni în necunoscut şi puţine riscuri asumate. E formată din instrumentişti foarte buni, orhestraţi magistral de nepotul lui însuşi Duke Ellington. Băieţii cîntau aşa de bine, încât prea că fac playback. Îţi dădeai seama că nu cântă de pe CD doar cînd instrumental, sclipeau. Din păcate, pentru nevoile de entertainment ale romanilor, orchestra suna cumva incomplet, pentru că la noi muzica susnumită e folosită la generice şi la Cascadorii Rîsului. Lumea aştepta răbdătoare să se întîmple, să urmeze ceva. Trebuia o voce, pentru că noi aşa înţelegem muzica.

Şeful orchestrei, Paul Mercer, s-a comportat ca un entertainer adevărat, cîntînd la pian şi spunînd poante între piese.

Imediat după pauză a cîntat şi Johnny Răducanu, căruia nici acum nu i-am înţeles muzica uşor flască. Niciodată nu reuşesc să-i prind fineţea muzicii cu uşurinţa cu care îi prind glumele deocheate. Arăta ca de obicei, ca un pinguin cu cipilică şi chip de morsă bonomă. A prezentat un contrabasist bun: Pedro Negrescu cu care a făcut un duet şi cîteva glume.

Aura Urziceanu a intrat în momentul în care spectatorilor începuse să le pară rău că au dat banii pe bilet. Chiar dacă a intrat cu vocea neîncălzită, Aura Urziceanu a lovit cu o ghioagă publicul inert. Lumea a fremătat plăcut surprinsă de forţa pe care încă o are cîntăreaţa şi a cîntat după dictare (Aura: PA BA DI BI BI BI Lumea: pa ba di bi bi bi etc.).

În urmă cu aproape 40 de ani, doamna debuta la Carnegie Hall, alături de Duke Ellington (ăl bătîrn). Acum, la Sala Palatului, ne aducea aminte că există şi că n-a murit, ca să putem să ne dăm seama ce "doamnă a jazz-ului romanesc şi mondial" a fost, aşa cum ni se întîmplă de obicei în caz de parastas televizat.



Concertul ar fi trebuit să se încheie en fanfare, cu Aura Urziceanu la bis, însă orchestra a mai cîntat cîteva piese, dezamorsînd entuziasmul spectatorilor care se ridicaseră deja în picioare.

Una peste alta, concertul a fost solid, pe alocuri entuziasmant, cu un crescendo bun, "sabotat" doar de priza la public a Aurei Urziceanu.

Îi mulţumesc lui Alex Şeremet şi BMW pentru invitaţie.

7 comentarii:

Unknown spunea...

Mulţumesc de mulţumiri! Eu îi mulţumesc lui BMW că a avut maşini care au încât pe membrii Duke Ellington Orchestra atât de mult încât noi ne-am ales cu bilete.

Vezi ca s-a creat o confuzie cu dirjorul formaţiei. Paul Mercer Ellington (Paul Mercer e doar prenumele) este menegerul, dirijorul şi aranjorul principal. La concertul din România a fost înlocuit de Tommy James, care este şi el unul din figurile proeminente din Duke Ellington Orchestra.

Tiger spunea...

Interesant... Mi-ar fi placut sa merg. In fine. Desi nu e locul aici, trebuie sa-ti marturisesc ca am asistat la o nedreptate. Un drum perfect neted a fost ciopartit si apoi peticit. Motivul e evident. Numai ca eu acum nu mai merg lin si nu numai. Mai e si criza. Porcii hoti sau hotii porci (tot aia) au rupt drumul Chitilei. As cere sa fie luate masuri exemplare da' n-am pasaport negru.

Catalin Mihaila spunea...

@Tiger te iau la urmatorul concert ca sa uiti de supararea drumului Chitilei

Bpetrovitu spunea...

Bravo ! Domne ! Esti tare ! Ce noroc ai avut ca Alex & BMW ti-au dat bilet... Ca Redactor Sef adjunct esti foarte talentat ! si te pricepi si la Muzica ! vedem !
Ai studiat vre-un instrument ca i-ai descoperit pe instrumntistii DEO
apoi te-ai pronuntat profesional ... l-ai admirat pe Paul Mercer care de fapt nu ai fost la lectia cand a fost prezentat ca Tommy James ...dar de ! din acest motiv esti adjunct la PLAY BOY what ? revista ?
Te pricepi intr-adevar ! baietii canta asa de bine incat parea ca fac playbeck !!! Pai nene cum te cheama ! chiar au facut playbeck ! si Aura la fel ! Vezi ba ca nu stii nimic ? au facut cu totii playbeck pentru ca PA -ul nu a mers .... si-atunci !
Tu i-ti cunosti Romanii bine !! numai ca nu ne-ai spus pe care dintre EI ? Cei care inteleg muzica numai daca aud o voce ?
bai da priceput esti pentru varsta ta ! si mai ales pentru Revista Ta ! aia cu PLAY si cu BOY ... ar putea fi si BOI ! Nu ? ca la schmecheria pe care o i si te dai tare de nu mai poti !!! si daca bate putin vantu mai tare o iei la goana !!! bai VACARULE ! Nu ti-e rusine sa vorbesti de muzica ?
Bai care habar nu ai ce inseamna
a canta la un instrument ... dar mite si de voce ? vocea cui Bai necioplitule ! Vocea Aurei ? Bai daca te mai nasti de vre-o zece ori nu vei stii ba cine esti si cum ! De ce ite bagi nasul unde nu-ti fierbe oala ?
Adica de unde stii tu ca a intrat inscena neancalzita ??? Ce ti se parea ca ai este frig ? Nu !
Sa stii ca voi veni la Redactia ta si-ti fac o poza si o voi trimite la Presa Newyorkeza impreuna cu bataia ta de joc de articol ... sa vada si Americanii cum arata un impostor si un pusti de 33 de ani , care a-si da aere ... a prins si el putin curaj sa se dea in petic si sa-si permita sa vorbeasca de cine ? De Americani ? de " al batarn" denumit si Duke Ellington ! Pai bai cretinule tu stii cine a fost si raman marele si unicul Duke Ellington ? Tu stii cumva cine a fost , este si va fi Aura ? Stii ca traieste in America din 1969 ? Stii ca si-a reprezentat tara unde s-a nascut si Romanii la cel mai inalt nivel de OM si Artist UNIC asa cum Americanii au declarat-o fara egal in America ? Stii de cum ti-areprezentat tara unde tu te-ai nascut PUSTIULICA MISHTOCAR ?
Stii ca ea de fapt acolo traieste si face furori in continuare ????
Ai idee cat de PROST esti /? fara educatie , fara bun simtz !!!!
Ti-au dat bilet gratuit la Concert si TU ce faci ? Faci misto de cine Ba ? de Orchestra, si de Aura ?
Pai ba!!! TU si d'alde tine nu meritati nici macar sa-i prnuntati numele ! Voi meritati muzica de jazz a Ancai Parghel... Dumnezeu s-o odihneasca .
Bai daca te intreb sa -mi spui ce ste muzica ! ce spui B !!!
vorbesti de Aura ca a lovit publicul cu o ghioaga ? crezi oare ca daca te dezvolti cu expresii
ieftine, stridente si total nepotrivite momentului ... crezi oare ca cineva te aplauda ??? NU NU ! esti ieftin precum meseria pe care o faci ... chipurile meseri .... sa-ti fie de cap !
Pai bai , vin i-ti fac poza, ti-o prezint la toate inchisorile si pushcariile din tara alaturi de Articolul de nylon pe care l-ai scris si voi trimite si la Americani ...la Presa, la Cluburile Fanilor lui D.Ellington din Japonia, Brazilia, toata America ... inclusiv la Fundatia lui ... si sa vezi ce reclama frumoasa-ti faci ca rprezentant important al Romanilor !!! Biss !
Bai , indraznesti sa vorbesti de Aura precum ca a fost doamna jazzului romanesc si mondial, asa cum vi se intampla de obicei in caz de "Parastas Televizat " ? A cui parastas ? poate al tau !!! dar in nici un caz nu ai voie sa vorbesti , sa-ti dai cu parerea despre Aura si muzica EI !
Nu ... La parastasul tau vor fi acei si cele PlayBoy din Revista TA ??? Ha Ha ! si ce mai Parastas !Si ce cap de porc ai...
concertul a avut un crescendo bun "sabotat" doar de priza la public a Aurei Urziceanu ? Ha ha!
bai dar esti o adevarata HAHALERA !!!! Din ce padure ai vent Bai ? Dar nu ai nici o legatura cu muzica mai baiatule !!
RUSINE !!!! si iar rushine !!!!

Bpetrovitu spunea...

Bravo Cataline ! Bai esti toba de carte, la expresii si mai ales in muzica !!!!
Bai Orchestra sa stii ca afacut Playback... la fel si Aura si Publicul cand a repetat dupa ea bi ribiri bu !!! Nu prea ai observat ca publicul a canta frumos reptand frazele ei !! dar tu nu stii muzica ! tu stii sa fii redactor sef la ce ? Rev Play si Boy si mai ce ?
Cat curaj si nesimtire sa arunci vorbe deochiate despre Instrumentistii orchestrei , despr marele Ellington ! care habar nu ai cine a fost si ramane ! si despre Aura la fel ! nu te mai deranja ! vorbesti de parastasuri fara rusine si mijicie ba, meriti plesnit peste ochi !! da , oricum vai de capul tau! Sa-ti fie tarana usoara pe cat posibil .....RUSHINE!

Catalin Mihaila spunea...

@Bpetrovitu Multumesc pentru aprecieri. N-am avut rabdare sa citesc tot. Data viitoare incercati sa fiti un pic mai concis.

Anonim spunea...

Muahahaha! De asta imi place sa citesc comentarii. Mai vine cate unu toba de carte si i-mi (sic) deschide ochii invatandu-ma din geografie, istoria muzicii si stilistica. "articol de nylon" hahahahaaaa